Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
"Jeśli chodzi o rodzaj tluszczu to oleje o wysokiej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych najlepiej stosować na surowo, bez ogrzewania. Nie należu używać ich do smażenia ze względu zawartość w nich dużej liczy podwójnych wiązń, do których przyłącza się tlen powodując powstanie wodoronadtelnków. Im więcej wiązań podwojnych zawiera kwas [...]
Wieprza robie tak.Kroje na bardzo cienkie plastry ,posypuje curry i pieprzem .Plastry wrzucam na rozgrzany olej rzepakowy ( z biedronki ) Obsmażam po 3 min z każdej strony ,na osobne patelni smaze cebulke zebys sie zezłociła.Dodaje ją do mięsa .Wszystko jeszcze 2 minutki smaże .dolewam ciepłej wody z czajnika aby przykryć mięso .Dusze około 20-30 [...]
[...] LDL? mój wynik dzisiejszy to 133., wartość optymalna to około 100 ;] edit; GOOGLE dieta bogata w warzywa i owoce, dieta oparta na tłuszczach roślinnych, o oliwa z oliwek, olej rzepakowy o margaryny z dodatkiem steroli roślinnych dieta bogata w błonnik, o płatki owsiane o kasze o pieczywo gruboziarniste chude mięso – gotowane, pieczone [...]
75g kurczaka i 75g ryżu to zdecydowanie za mało jak przed i po treningu. Tego kurczaka robisz na parze? Brak tłusczu w posiłku 3, jeżeli smażysz to wlicz tłuszcz, np. olej rzepakowy.
75g kurczaka i 75g ryżu to zdecydowanie za mało jak przed i po treningu. Tego kurczaka robisz na parze? Brak tłusczu w posiłku 3, jeżeli smażysz to wlicz tłuszcz, np. olej rzepakowy. A teraz? #edit Ale teraz muszę coś zmniejszyć bo mam za dużo makro. Może mięso lepiej gotować lub piec? Ogółem skład posiłków jest ok? #UPDATED [...]
Wędzone ryby sporadycznie, poza tym 20g awokado to łyżeczka mała (myślę, że zaszła tutaj pomyłka ). Faktycznie występują niedobory żywieniowe na poziomie wit.C, potasu, retinolu. EPA i DHA warto czerpać z tłustych ryb: pstrąg, halibut, łosoś dziki, śledź (x2-3 w tyg.) Olej rzepakowy wybieraj w formie nierafinowanej w ciemnych szklanych [...]
Ok. Myślę o takich zamiennikach: olej rzepakowy >> oliwa extra virgin makaron dwujajeczny >> makaron pełnoziarnisty masło roślinne >> masło osełka Zmieniony przez - patryk15x w dniu 2017-08-06 16:49:24
Nie musi być od razu oliwa z oliwek, również dobrym jakościowo olejem jest olej rzepakowy, ale to Twój wybór. Margaryny te miękkie nie są takie złe, po prostu czytaj etykiety i sprawdzaj głównie pod kątem tłuszczów trans, ewentualnie smaruj pieczywo masłem, albo miąższem z awokado. Nie rozumiem o co chodzi z tym IG :) Nie wliczaj warzyw do [...]
[...] i owoce, ale nie ma tego jakoś strasznie dużo, także myślę że witamin może brakować. Co do Omega 3 to jem ryby typu makrela, łosoś, śledź, mintaj, plus oliwka z oliwek, olej rzepakowy i orzechy migdały. Także sam nie wiem może to wystarczy? Mam jeszcze jedno pytanie trochę ścięgna mi nie wyrabiają, czasem bolą. Może właśnie brakuje jakichś [...]
[...] do przede wszystkim mięsa (planuje jeść częściej podroby teraz), twarogi, serki wiejskie (jeżeli chodzi o nabiał to rzadko 2-3 razy w tyg), jaja, WPC. Zródła tłuszczy to olej rzepakowy, lniany, tłuszcz z mięsem który jest, czasami jakieś orzechy lub masło orzechowe ale sporadycznie. Czasami robie sobie ciasta proteinowe np. ostatnio Brownie z [...]
[...] poznać Waszą opinię, żeby wiedzieć co zmieniać. Co do smażenia na oliwie z oliwek...na razie nic się nie spaliło, wszystko smacznie. Dlaczego na niej nie smażyć? Może być olej rzepakowy? /SFD/Images/2015/4/11/2135817929ed47c98244cdc34c826813.jpg zapomniałam o warzywach: sałata, rzozdkiewka mała Zmieniony przez - emfatyczna w dniu 2015-04-11 [...]
[...] ale warto było spróbować. Póki waga rośnie i póki lustro mówi tak trzymaj to będę dalej trzymać się low carb :-). Tłuszcze spożywam z takich źródeł jak tłuste mięsa, oliwa, olej rzepakowy (nie za dużo), orzechy, całe jaja itp. Czuje się również po posiłkach lepiej ponieważ po standardowych z węglami czułem się zawsze cholernie pełny i zamulony [...]
[...] NNKT, głównie kwas oleinowy ok. 60%, linolowy ok. 20 %( omega -6 ) i linolenowy 10 % (omega -3). nie mówiąc o A, E, D3 i K. Ma najwięcej witaminy E z dostępnych na rynku olejów roślinnych ok. 26 mg na 100 gramów oleju.. Smalec to głównie kwasy nasycone i jednonasycone + mało wartości dodatkowych w porówaniu z olejem rzepakowym. Także zawiera [...]
To raczej odwrotnie. Takie wynazalki jak olej rzepakowy czy obca w polsce oliwa z oliwek to substytyty smalcu, którego w Polsce używało sie od "zawsze". Rzepokowy reklamowany jest jako super źródło o3 z doskonałymi proporcjami o3:o6 1:2 . O6 jest niezbędne dla człowieka, ale organizm potrzebuje jego małe ilości. A we współczesnym pozywieniu [...]
[...] całkowicie zastąpić nienasyconymi tłuszczami zawierającymi kwasy omega-3 (np ryby i orzechy), które obniżają poziom trójglicerydów i cholesterolu, omega- 9(oliwa z oliwek, olej rzepakowy), które chronią serce i naczynia krwionośne, obniżają poziom złego cholesterolu (LDL), podwyższają stężenie dobrego cholesterolu (HDL). Omega- 6( m.in. [...]
[...] siłownia Odżywianie : DIETA 95% CLEAN TYLKO KURAK, RYZ, JAJA, PLATKI OWSIANE, BIALKO SERWATKOWE, i w mniejszych ilosciach rodzynki, mleko, orzechy, czy oliwa z oliwek lub olej rzepakowy Cel : REDUKCJA! Ograniczenia żywieniowe : nietolerancja laktozy Stan zdrowia : skrzywienie pleców skolioza w odcinku ledzwiowym Preferowane formy aktywności [...]